Konstrukce staveb srubů

Základyhrubá stavba sruby srubu

Pro sruby se připravují základové desky stejně, jako pro zděné domy.

Vhodným řešením je vyzdít nadzemní část z kamene, štípaných okrasných tvárnic, nebo přesných betonových tvárnic (ztraceného bednění) a dodatečně obložit štípaným kamenem. Lze také základovou desku omítnout natřít světlou barvou.

Hrubá stavba srubu

Doba výstavby hrubé stavby je 3 – 4 měsíce v závislosti na velikosti a složitosti projektu. Každý srub je postaven nejprve ve výrobně, poté rozebrán, naložen na kamion a opětovně složen na připravené základové desce.

Stavět srub přímo na místě má řadu nevýhod

• nezpevněný a po dešti bahnitý terén
  • málo místa pro klády
  • zvýšené náklady na ubytování a dopravu

sruby základyPro stavbu je použita smrková kulatina z oblasti Vysočiny o průměru 42 – 33 cm, těžená v zimním období od prosince do března v nadmořské výšce 650 – 700 m. Kmeny jsou následně odkorněny a skladovány na rampě. Před výstavbou
a během ní jsou klády ve výrobně postupně hoblovány elektrickým hoblíkem, povrch je čistě a hladce opracován, má jednotný vzhled a dobře absorbuje ochranné nátěry. Na začátku výstavby také dochází k rozvržení klád dle velikosti a rovnosti tak, aby jednotlivé kmeny vytvořily estetický celek. Jednoduše řečeno - každá kláda má své místo.

„Shrink-fit saddle notch“ je anglický výraz pro rohový spoj, který má výhodu zejména při roubení z mokrého nevysušeného dřeva. Podélný spoj tvoří mělká drážka, která kopíruje nerovnosti spodní klády. Její hrany jsou oboustranně doplněny společně s rohovými spoji izolací paměťovými páskami z PVC a uprostřed
pásy z ovčí vlny.

Výrobní proces se skládá z jednotlivých operací vyžadujících zodpovědný přístup,
přesnost, souhru manuální zručnost celého týmu.

Konstrukce krovu

Konstrukce štítuŘezivo je částečně vyschlé, protože pohledové části krovu jsou hobloványnatřeny olejovým nátěrem vybraného odstínu. Standartně dodáváme hraněné profily, na přání může být i z kulatiny.

Konstrukce štítu

Nosnou konstrukci tvoří hoblované přirozeně vysušené fošny o rozměrech
60 x 160 mm.
Skladba štítu směrem do exteriéru:

• OSB3 desky do vlhkého prostředí, tloušťka 15 mm
  • rámová konstrukce z fošen
  • difuzní folie na bednění, kontralatě
  • překládaný záklop z hoblovaných nesámovaných smrkových desek tloušťka
    32 mm
  • olejový nátěr, odstín dle výběru

Záklop z palubek na horní straně pohledových krokvíKonstrukce krovu

Dodáváme palubku smrk klasik šířky 146 mm, tl. 19 mm, kvalita AB.
Bední se římsy, přesahy střechy ve štítech natřených olejovým nátěrem, odstín dle výběru.

Krytiny srubu

Pálenébetonové tašky jsou nejčastěji preferovaným druhem krytin pro srubové stavby. Dále pak asfaltový nebo dřevěný štípaný šindel a dobře se hodí i zelené živičné střechy.

Ochrana dřeva a nátěry

Jako impregnaci proti dřevokaznému hmyzu používáme Adolit od firmy Remmers, který aplikujeme na srubový skelet, konstrukci krovu, štítu a střešní latě popř. prkna, je-li střecha celoplošně bedněná.

Pro venkovní nátěry doporučujeme olejové nátěry s pigmentem k ochraně proti slunečnímu záření a tvz. „šisování“ dřeva vlivem UV záření. V zahraničí zejména v horských alpských oblastech, je zvykem konstrukce nechat bez nátěru, povrch časem dostane šedivý odstín.

Pro vnitřní nátěry jsou určeny podlahové tvrdé oleje včelí vosky.

Dokončovací práce

Okna, dveře

okna ve srubechNejčastěji se zhotovují dřevěná s izolačním sklem. U osazování je důležité dbát na dilataci oken a dveří. Používáme dilatační rámy, které zajišťují jejich bezproblémový chod.

Vnitřní příčky ve srubu

V přízemí se staví z cihel, lehkých zdících prvků např. Ytong a kamene. V podkroví převážně z lehkých materiálů – dřevovláknité desky a sádrokarton, které lze použít i v přízemí.

V přízemí je nutné dbát na dilataci mezi stropem a příčkou, protože srub sedá cca o 15 - 20 cm.

Rozvody elektroinstalace

Před demontáží konstrukce se označí klády, v nichž budou vypínače, zásuvky, venkovní světla apod., pro které je třeba vrtat prostupy středem stěny. Během montáže se protahují husí krky předvrtanými otvory.

rozvody topeníRozvody vody ve srubu

V přízemí je instalace přímo do příček, stoupačky do podkroví je nutné opět dilatovat pomocí flexibilních hadic. Hlavní odpadní potrubí se skládá z několika sekcí, které se do sebe zasouvají vlivem sedání srubu. Potrubí se montuje také přímo na srubovou stěnu a v takovém případě jej nelze schovat do stěny.

Topení ve srubu

Můžete instalovat jakýkoliv druh vytápění. Krb s teplovzdušným rozvodem popř. výměníkem do radiátorů, kachlová kamna, krbová kamna, plynový kotel, schodyelektrokotel, kotle na dřevoplyn a pelety. Jako rozvody slouží běžné radiátory, podlahové vytápění a teplovzdušné potrubí.

Jednotlivé typy lze mezi sebou kombinovat v závislosti na místních podmínkách a potřebách obyvatel domu.

Podlahy, sanitární technika

Na stropy se pokládají nesámované fošny, prkna, palubky alternativně může být podhled bílý a v takovém případě namísto sádrokartonu raději natřít prkna před jejich montáží.

Ve srubu lze chodit po čemkoliv, co je Vám blízké. Hodí se masívní dřevěné podlahy všech druhů dřev, laminátové podlahy, stejně tak dlažbystěnové keramické oblady, které ovšem nelze použít přímo na srubovinu. Vlhkost v kuchyňské části a koupelně nezpůsobuje tvoření plísní.

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.