Sruby

O dřevuSruby

Dřevo jako stavební materiál je člověku blízký, protože to je nejstarší stavební materiál.

V létě je uvnitř chladněji než venku a naopak v zimě dává hřejivý pocit tepla. Sruby správně navržené a postavené jsou určeny pro plnohodnotné trvalé bydlení a v kombinaci s moderními stavebními technologiemi a materiály vytváří pro majitele srubů příjemnékomfortní bydlení.

Co je dobré vědět

Každá stavba během prvních 5-ti let sedá a sesychá, což je přirozený jev a je s ním třeba počítat zejména při dokončovacích pracech. Je vhodné, aby se hrubá stavba zakryla krytinou a nechala přes zimu vymrznout třeba i bez oken a dveří. Srub postavený na jaře lze na podzim osadit okny, v případě realizací v dalším průběhu roku je lépe s dokončováním počkat na další rok. Nově postavené sruby mají mezery v podélných spárách, které se vlivem tlaku a sesycháním postupně zavírají a teprve poté je možné srub dokončit a zatopit v něm. V průběhu první topné sezóny doporučuji udržovat teplotu na max. 20°C v přízemní srubové části, v podkroví dle potřeby. Příliš vysoká teplota může způsobit rychlé vysychání dřeva, tvorbu prasklin v kulatině a otevírání podélných spár, které mají vliv na tepelnou izolaci stěn.

Pozemek pro srubPozemek pro srub

Před jeho zakoupením je třeba zjistit na příslušném stavebním úřadě, zda-li Vám stavbu srubu na vyhlédnutém místě schválí. Zejména v chráněných krajinných oblastech a parcích bývají s jejich povolením potíže, a proto tento průzkum nepodceňujte.

Životnost srubu

Délka životnosti srubu, která je min. 100 let, ovlivňuje několik faktorů. Nejdůležitějším je tvz. konstrukční ochrana dřeva, což znamená mít dostatečně dlouhé přesahy střechy ve štítech a bocích, aby se voda na stěny dostávala co nejméně. Zejména západně orientované stěny jsou vystaveny větru, dešti a vyžadují zvýšenou pozornost. Také obnovovací nátěry mají význam, některé strany vyžadují častější obnovu, než ty kryté.

Při správně navrženém projektu a pravidelné údržbě lze životnost znásobit, ale - ruku na srdce, víme co bude za 200 - 300 let?