Colorado hory

Colorado je asi jeden z nejkrásnějších států Ameriky. Nádherné přírodní rezervace, jezera a samé hory a hory. Narazíte na prudce tekoucí pstruhové vody, stáda jelena amerického, muflonů. Při troše štěstí lze zahlédnout rysa, medvěda černého nebo pumu dvěma skoky zdolávajíce 12 metrů širokou horskou stezku.

I když coloradský Mount Elbert je o necelých 25 metrů menší než švýcarský Matterhon více než padesát hor převyšuje výšku 4 200 metrů nad mořem. Colorado je také místem rozlehlých plání, větrem nafoukaných písečných dun, nekončících prérií, kde lze zahlédnout i bizony. Cítíte zde spojení s přírodou jako by jste byli přímo její nedílnou součástí. Ocitáte se v zajetí vůní, zvuků a pachů, které jsou všude okolo. Srub do této krajiny zkrátka neodmyslitelně patří.

Americká příroda je opravdu krásná. Parky v Californii, indiánské rezervace v Utahu se svými do červena rozžhavenými skálami, pouště Arizony a Nevady. Turistu přivyklého evropským rozměrům přivádí americká příroda k němému úžasu.

Carbondale je malé městečko v horách ve středním Coloradu. Nadmořská výška je zde okolo 2500 metrů nad mořem. Někdy si připadáme, že jsme v Mexiku. Snad více než polovina obyvatel Carbondale jsou Mexičané. V Carbondale se lidé s oblibou oblékají v country stylu. Nosí vysoké kovbojské klobouky a boty, úzké rifle a kostkované košile. Oblékají se tak i ženy a navíc si skoro nebarví vlasy. Nechávají je šedé volně růst a splétají je do dlouhých copů.

Když jsme poprvé vyjeli z pohoří Rocky Mountains směrem do Utahu, byli jsme překvapeni, jak prosté ranče byly vidět v okolí. Čas se zde posunul o století zpět. Všude kolem jsou pastviny, ohrady s koňmi a dobytkem a v dálce se pasou stáda bizonů a lam. Ráz krajiny s dřevěnými domky a polorozpadlými sruby doplňovaly rezavé vraky starých aut, zemědělských strojů a karavanů. Některé z nich byly dokonce obydlené. Američané jsou vůbec nadšení kempaři. Hlavně senioři, kteří cestují s mobilními domky. Vzadu mají navíc připojené auto nebo motorové tříkolky a poznávají tak rozsáhlou domovinu. Je to milý pohled vidět upravené a nalíčené babičky v růžových tričkách, riflích a bílých teniskách, jsou zkrátka mladí duchem i v pokročilém věku.

Krajina nekonečných plání a v dálce ustupující vrcholky, které se pomalu přeměňují v poušť. Taková je cesta z Colorada do Utahu. Když už si myslíte, že tady dávají lišky dobrou noc, vyvede Vás z omylu americký sen Harley Davidson. Skupinky „hárlejářů“, chlapů okolo padesátky, oděni do kožených vest a šátky ovázané okolo hlavy. Jedou v řadě za sebou a vzduchem se nese úžasný řev jejich originálních stojů. Náhle si uvědomujete, že je rok 2002 a starý divoký západ už vlastně neexistuje...

Fotografie „Colorado hory”

Carbondale