Sruby

O dřevuSruby pro sruby

Dřevo jako stavební materiál je člověku blízký, protože to je nejstarší stavební materiál.

V létě je uvnitř chladněji než venku a naopak v zimě dává hřejivý pocit tepla. Sruby správně navržené a postavené jsou určeny pro plnohodnotné trvalé bydlení a v kombinaci s moderními stavebními technologiemi a materiály vytváří pro majitele srubů příjemnékomfortní bydlení.

Co je dobré vědět

Každá stavba během prvních 5-ti let sedá a sesychá, což je přirozený jev a je s ním třeba počítat zejména při dokončovacích pracech. Je vhodné, aby se hrubá stavba zakryla krytinou a nechala přes zimu vymrznout třeba i bez oken a dveří. Srub postavený na jaře lze na podzim osadit okny, v případě realizací v dalším průběhu roku je lépe s dokončováním počkat na další rok. Nově postavené sruby mají mezery v podélných spárách, které se vlivem tlaku a sesycháním postupně zavírají a teprve poté je možné srub dokončit a zatopit v něm. V průběhu první topné sezóny doporučuji udržovat teplotu na max. 20°C v přízemní srubové části, v podkroví dle potřeby. Příliš vysoká teplota může způsobit rychlé vysychání dřeva, tvorbu prasklin v kulatině a otevírání podélných spár, které mají vliv na tepelnou izolaci stěn.

Pozemek pro srubPozemek pro srub

Před jeho zakoupením je třeba zjistit na příslušném stavebním úřadě, zda-li Vám stavbu srubu na vyhlédnutém místě schválí. Zejména v chráněných krajinných oblastech a parcích bývají s jejich povolením potíže, a proto tento průzkum nepodceňujte.

Sruby a jejich životnost

Sruby mívají délku životnosti min. 100 let. Ovlivňuje ji několik faktorů. Nejdůležitějším je tvz. konstrukční ochrana dřeva, což znamená mít dostatečně dlouhé přesahy střechy ve štítech a bocích, aby se voda na stěny dostávala co nejméně. Zejména západně orientované stěny jsou vystaveny větru, dešti a vyžadují zvýšenou pozornost. Také obnovovací nátěry mají význam, některé strany vyžadují častější obnovu, než ty kryté.

Při správně navrženém projektu a pravidelné údržbě lze životnost znásobit, ale - ruku na srdce, víme co bude za 200 - 300 let?

fdfdfd