18/4/2018 NOVÉ VIDEO Dřevo jako stavební materiál je člověku blízký, protože to je nejstarší stavební materiál. Sruby mají životnost minimálně 150 - 200 let.

Sruby a rohový spoj

12/4/2018

Srink-fit saddle notch je anglický výraz pro sedlový rohový spoj. Rovné plochy spoje se po sobě mohou posouvat a při tom zůstat neustále těsné.

Podívejte se na nové VIDEO o stavbě srubu.

Z kulatého průřezu klády se v místě spoje vyrobí klín, který se obkreslí a rovné styčné plochy zajistí dokonalé utěsnění spoje. Sedlový spoj je při správné technologii provedení pevný a dodá srubové stěně krásný vzhled. Dále také zabraňuje, aby se klády vlivem vnitřních pnutí vzniklých sesycháním kroutily a způsobovaly netěsnost spojů.

Podélný spoj klád tvoří mělká drážka, která kopíruje nerovnosti spodní klády. Pomocí kružítka se jednotlivé tvarové originály klády spásávají na sebe tak, že okraj podélné drážky přesně kopíruje tvar sousední klády ležící pod ní. Uvnitř je drážka hlubší, aby nedošlo k zachycení horní klády vlivem sesychání a sedání což by mohlo později působit netěsnosti podélných spojů.

To se mi líbí